top of page

Aptitudini, Abilitati, Interese si Oportunitati. Reteta Deloc Simpla a Succesului Profesional

Timp efectiv de citire: ~10 min

Aptitudini, Abilitati, Interese si Oportunitati. Reteta Deloc Simpla a Succesului Profesional

Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni sunt buni în mod natural la anumite activități și se chinuie enorm când vine vorba de altele; cum unii sunt foarte orientați spre a organiza informație, pe când alții pot învăța ultra rapid să facă acrobații periculoase cu torțe aprinse fără să se rănească? Și cum se face oare că anumite persoane pot rezolva ecuații complicate fără pix și hârtie, iar altele pot învăța câte 3-4 limbi străine la perfecție în doar câțiva ani, dar când vine vorba de cântat la un instrument, sunt total legate de mâini?


Ei bine, răspunsul la aceste întrebări stă în modul în care noi toți suntem configurați cerebral. Este vorba de aptitudini. Fie ele organizatorice, tehnice, artistice, intelectuale, personale sau profesionale, aptitudinile sunt înnăscute și îți dau ușurința și lejeritatea cu care înveți să faci ceva. Acesta este și motivul pentru care companiile au teste de aptitudini integrate în procesul de intervievare.


Deși cruciale în succesul profesional, aptitudinile nu sunt totul. Pe lângă acestea, mai sunt și preferințele care decid cât de mult se manifestă unele aptitudini. Iar ca și rezultat al muncii depuse într-o zonă sau alta, te vei alege și cu anumite abilități. Iar dacă ai și ocazii favorabile de partea ta, atunci te poți considera pe drept un om fericit.

Aptitudinile. Titlu

Aptitudinile

Aptitudinile sunt talente și abilități înnăscute care te favorizează să faci anumite lucruri rapid și fără mult efort mental. Sunt acele activități pe care le faci în mod natural bine, pur și simplu pentru că "așa ești tu". Probabil ai auzit expresia aceasta destul de des. Probabil că ai și rostit-o. Acelea sunt aptitudinile.


Ele rămân destul de stabile ca și nivel pe parcursul vieții și nu depind de cultură, cunoștințe, experiențe sau educație. Aptitudinile sunt înrudite destul de mult cu IQ-ul.


Unii oameni pot picta extraordinar dar nu pot fredona o melodie corect nici dacă se chinuie, alții sunt buni la a comunica cu ceilalți dar nu sunt în stare să-și organizeze programul. Aceste diferențe sunt factori importanți ce contribuie la eficiența fiecăruia în meseria pe care o practică.


Fiecare domeniu, fie că e medicină, inginerie, drept sau management, necesită o anumită combinație de aptitudini pentru a avea succes în cadrul său. Te-ai putea întreba ce se întâmplă dacă lucrezi într-un domeniu care îți cere aptitudini pe care nu le ai. La urma urmei, cu siguranță nu lucrăm toți în domenii care ni se potrivesc ca o mănușă.


Ei bine, fără aptitudini specifice, lucrul într-un domeniu aduce de obicei muncă anevoioasă și insucces. O persoană dotată cu aptitudini verbale puternice nu se va simți niciodată total satisfăcută într-o postura de ceasornicar să spunem, însă s-ar putea să observe succese notabile ca purtător de cuvânt sau lucrând în vânzări, marketing, etc.


Identificarea aptitudinilor tale (punctele forte naturale) este o activitate crucială pentru a a afla ce carieră ți se potrivește.



Interesele. Titlu

Interesele

Aici e mai simplu. Interesele sunt rezultatul experienței, lucrurilor pe care le înveți și a mediului la care ești expus. Interesele se pot schimba mult de la un an la altul, pe măsură ce cunoștințele și experiența ta evoluează.


Interesele sunt influențate de factori din afară. Este foarte improbabil ca la 30 de ani să ai aceleași interese ca la 16 ani. Visele de a deveni doctor, pompier sau preot pot fi și ele influențate într-o oarecare măsură de cei din jur, cum ar fi de exemplu influența unui unchi care a ajuns pilot de aeronave civile sau a unui părinte care e un bun mecanic auto.


Dacă ai interese foarte slabe într-un domeniu, de greșeli într-o carieră nu poate fi vorba, pentru că nici măcar un prim job în acea direcție nu vei dori să ai. Din nefericire însă, doar pentru că ai interese puternice într-un domeniu, nu înseamnă neapărat că ai și aptitudinile necesare.


Să urmărești o carieră în care nu ai aptitudini naturale este un drum sigur către muncă depusă în plus, fără rezultate notabile, fapt care duce către frustrare și eșec. Aceasta este vestea proastă.


Interese si aptitudini. Performanta


Vestea bună este că un interes crescut într-un domeniu în care nu ai aptitudini, dar ai un mare interes, poate deveni un hobby super satisfăcător. De altfel, chiar așa se și recomandă alegerea unui hobby.


Deci, dacă nu ai aptitudini de cântăreț profesionist, nu dispera. Probabil vei găsi un grup de apropiați care se vor bucura de un show muzical lunar dacă devii un cântăreț acceptabil. Iar dacă ai și prezență scenică, cine știe, poate vei ajunge să ai prieteni în cercurile de karaoke din oraș.



Abilitățile. Titlu

Abilitatile

Abilitatea poate fi definită ca și capacitatea de a putea face ceva. Abilitatea este ceva ce un individ posedă la un anumit moment al vieții sale, indiferent dacă are sau nu aptitudini sau preferințe pentru acel ceva.


Asta la capitolul teorie. Practic, în viața de zi cu zi, abilitățile sunt strâns legate de preferințe și de aptitudini.


Dacă vrei să dobandeșți abilități dar nu ai aptitudini, nici măcar un interes crescut nu te va ajuta să ajungi la un nivel crescut al abilităților. Vei face progrese mici însoțite de frustrări mari. Majoritatea angajatorilor nu au nici ei destulă răbdare cu un om care rămâne constant în urma celorlalți, așa că rețeta aceasta nu este potrivită decât pentru un hobby de weekend.


Pe de cealaltă parte, dacă ai aptitudini pentru ceva dar îți lipsește interesul, nu vei petrece destul timp exersând, învățând și nici nu vei avea suficientă concentrare pentru a ajunge la un nivel ridicat de abilități.


Acesta este și motivul pentru care un consilier în carieră caută să îți afle aptitudinile și pentru care te întreabă detalii legate de istoricul tău și de comportamentul anterior. Mai ales că aptitudinile și interesele nu se manifestă neapărat în domenii înrudite. Spre exemplu, sunt mulți oameni care nu au aptitudini pentru munci fizice dar cărora le place la nebunie să lucreze cu mâinile și să meșterească. De fapt, în acest exemplu se încadrează atât de multe persoane încât cu siguranță ai cunoscut și tu câteva sau poate ești chiar una dintre ele.



Exemple de aptitudini și abilități în funcție de job. Titlu


Acum că știi care este diferența dintre aptitudini, abilități și interese, sperăm că te vei gândi de două ori înainte să accepți un job. Mai ales dacă bănuiești că ceva nu e în regulă.


Înainte să trecem la ultimul ingredient al succesului personal (oportunitățile), hai să-ți spunem cum poți să-ți faci o evaluare informală a actualului domeniu în care lucrezi și dacă ți se potrivește sau nu.


Tot ce trebuie să faci (și trebuie să te ții cu firea, pentru că e lucru greu) este să cauți pe atotștiutorul Google. În română informațiile sunt mai puține într-adevăr, însă în limba engleză cu siguranță dacă vei căuta "what skills does a [meseria ta] need ", Google îți va oferi o sumedenie de sugestii după cum se și vede în poză. Dacă știi exact ce cauți, cu atât mai bine.


Exemple de aptitudini și abilități în funcție de job


Deși nu sunt științifice deloc prin natură, exemplele de mai jos sunt destul de utile în a-ți oferi o imagine de ansamblu asupra aptitudinilor și abilităților necesare joburilor respective.


Dexteritate Inducție Spirit de observație Gândire vizual-structurală Ritm Înțelegerea sensului cuvintelor Previziune Gândire critică


Răbdare Adaptabilitate Imaginație Colaborare Plăcere pentru învățare continuă Calcularea riscurilor Comunicare Mentorship Leadership


Calcularea riscurilor Negociere Gestionarea unei echipe Leadership Comunicare



Oportunitățile. Titlu

Oportunitatile

Să recapitulăm ce știm până acum:


  • Pentru a avea o carieră mulÈ›umitoare, ai nevoie ca acea carieră să aibă activitățile de bază congruente cu punctele tale forte (aptitudinile).


  • Pentru a avea o carieră pe termen lung trebuie să ai È™i un interes crescut pentru specificul său.


  • Intersectând cele două puncte de mai sus, în timp, vei obÈ›ine abilități necesare carierei la un nivel ridicat. Adică vei deveni un expert în domeniu.


Ok, acum că ai un reper, crezi că aceste aspecte sunt suficiente pentru succesul pe care vrei să-l ai? Și aici mă refer la chestiile tipice pe care le vrea mai toată lumea. Ar fi frumos dacă ai avea bani de concediu în Hawaii cu familia cel puțin odată pe an sau dacă mașina din fața casei n-ar fi mai veche de 4-5 ani, nu?


Ei bine, pentru un astfel de succes, mai trebuie ceva.


Ecuația mai cuprinde un factor important: oportunitatea. Oportunitatea de a arăta cuiva care te poate plăti cu bani grei că tu ești omul potrivit pentru el.


Dacă mai sus vorbeam de intersecția dintre aptitudini și interese pentru atingerea succesului, aici vorbim de efectul acestora și de ceea ce este vizibil pentru cei din jur. Ei nu vor vedea aptitudinile tale pentru multă vreme, poate niciodată. În schimb, interesul tău este vizibil, la fel că și abilitățile dobândite. Amandoua puse în contextul unei oportunitati favorabile, îți vor aduce ceea ce americanii numesc "sweet spot", adică locul perfect în care trebuie să te afli pentru a te bucura de un succes major.



Interese, Oportunitati si Abilitati. Reteta succesului


Aici, din nefericire nu mai depind lucrurile 100% de tine, de autocunoaștere și de dezvoltarea ta profesională și personală.


Oportunitatile nu sunt egale pentru toată lumea. Nepotismele există într-o anumită măsură în toate domeniile, în toate țările din lume. De aceea oportunitatile trebuiesc pandite, iar atunci când apar, trebuie să profiți de ele. După cum zice vechiul proverb românesc: "Norocul și-l face omul cu mâna lui".


Din acest motiv s-a inventat networking-ul. O introducere făcută de cineva influent contează. Un eveniment la care ai dat mâna bărbătește cu o persoană importantă care îți poate aduce clienți sau care te poate angaja contează. Modul în care te îmbraci și atitudinea pe care o ai contează.


Pe termen lung, toate contează.


Cât de bine sună: "Știu pe cineva care te poate ajuta" într-un moment în care tu nu găsești soluția? Dacă vrei să fii tu cel care știe întotdeauna pe cineva, trebuie să fii un bun comunicator, să faci networking în mod activ și să te simți confortabil în construirea relațiilor.


În momentul în care vei ști care sunt abilitățile, aptitudinile și interesele tale nu va mai trebui să înoți într-o mare de posibilități. Vei ști ce cuvinte cheie să cauți într-un anunț de locuri de muncă și ce întrebări să pui la un interviu. Mai mult decât atât, vei învăța cum să-ţi alegi un loc de muncă și o carieră care să te satisfacă și să te inspire. Iar când oportunitatile se vor ivi, vei fi mult mai pregătit pentru a profita de ele pentru vei ști cât de mult cântăresc în drumul tău către succes.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

7 sfaturi eficiente pentru a trece un test de aptitudini
 
Aptitudini, Abilitati, Interese si Oportunitati. Reteta Deloc Simpla a Succesului Profesional


bottom of page