Romania - Suedia. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti
Timp efectiv de citire: ~5 min
În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.
În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.
Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre
Una dintre țările care numără un mare număr de români ce lucrează în interiorul granițelor sale este Suedia. Date publicate pe site-ul Ambasadei României în Regatul Suediei ne arată că în 2016 numărul românilor din Suedia se ridica la 27.974 de locuitori în mod oficial.
Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.
Comunicare (Rațională vs Afectivă)
Mentalitatea românească
Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.
În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.
Mentalitatea suedeză
Suedezii au tendința de a fi ceva mai orientați spre sarcini decât spre relațiile interumane. Sunt dornici de a ajunge la rapid la subiect și de a îndeplini sarcinile necesare la timp. Competența contează în afaceri mai degrabă decât gradul sau poziția unei persoane.
Există o diviziune puternică între viața la muncă și viața privată, iar echilibrul dintre ele este considerat extrem de important. Suedia lucrează să trăiască și nu invers. Datorită stilului calm, subtil al comunicării, suedezii pot părea reci sau reticenți la prima întâlnire. Este nevoie de timp pentru a-i cunoaște mai bine pe acești oameni. Suedezii nu se simt confortabil atunci când trebuie să socializeze și din acest motiv pot părea ermetici și închiși pentru noii veniți.
Suedia este o societate foarte ce se îngrijește de oamenii săi, toți suedezii fiind egali în fața legii. La locul de muncă acest lucru poate fi văzut în stilul de conducere, în care delegarea și împuternicirea sunt normele, iar liderii sunt mai degrabă îndrumători decât autorități.
Suedezii sunt recunoscuți pentru diplomația și abilitățile lor de negociere, pentru stilul lor calm, simțul corectitudinii și pentru excelentele abilități de management al oamenilor.
Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)
Mentalitatea românească
Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.
Mentalitatea suedeză
Suedezii tind să fie precauți și pot fi destul de conservatori în atitudinea lor. Oamenii preferă să călătorească, dar nimic nu poate întrece confortul propriei case. Există o conformitate socială în rândurile suedezilor - în general, oamenii nu vor să iasă din evidență. Suedezii tind să fie îngrijorați de a spune sau a face ceva greșit (cu excepția momentelor când sunt sub influența alcoolului, atunci când ceea ce este spus sau făcut este iertat și ignorat în general).
Suedezii sunt foarte conștienți de sănătate și siguranță. Acest aspect a dus și a renumele celor mai sigure branduri de mașini: Volvo și Saab. Acestea au pus întotdeauna un mare accent pe siguranță.
Din punct de vedere politic, Suedia are o istorie lungă de neutralitate, care datează de la începutul anilor 1800. Suedia este membru al UE, dar nu al uniunii monetare. O mare parte a populației vede statutul de membru al UE ca fiind negativ.
Pe de altă parte, suedezii sunt extrem de deschiși la inovație și la antreprenoriat , în special în domeniul tehnologiei informației. Cunoștințele în domeniul IT sunt printre cele mai înalte din lume. Accesul la internet este foarte ridicat. În 1990 a apărut o nouă generație de antreprenori în boom-ul dotcom, iar Suedia astăzi este lider în afacerile din IT. Istoria lungă a călătoriei și a comerțului internațional se întoarce în timp până în vikingi. Fiind o țară relativ izolată, cu o populație mică, suedezii au fost mereu forțați să privească dincolo de granițele proprii pentru a-și extinde comerțul. Suedia astăzi este casa unui număr disproporționat de mare de companii multinaționale de succes raportat la numărul de locuitori (de exemplu Ericsson, Volvo, Ikea, ABB).
Raționament (Simplu - Complex)
Mentalitatea românească
Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).
Mentalitatea suedeză
În stilul lor de comunicare, suedezii tind să găsească calea de mijloc între simplu și complex. Au o dorinvă generală de a reduce complexitatea exagerată și de a-și continua activitatea netulburați.
Comunicarea este directă, iar gândirea și argumentarea logică sunt de preferat pentru suedezi. În același timp, ei sunt atenți, nu doresc să neglijeze detalii importante. De asemenea tind spre egalitate și corectitudine; dacă au de auzit mai mulți oameni, înainte de a lua o decizie ei vor încerca să le acorde tuturor celor implicați o audiere corectă.
Suedezii sunt foarte citiți și unii dintre cei mai mari consumatori ai ziarelor din lume. Majoritatea suedezilor vor să înțeleaga tot contextul înainte de a intra în scenă.
În ceea ce privește prezentările, stilul suedez este mult mai probabil să fie minimalist, dar de înaltă calitate, folosind cele mai recente tehnologii. Lauda este considerată dezgustătoare. Competența, onestitatea și cunoașterea sunt privite ca trăsături profesionale de dorit.
Practicitatea unei soluții este și ea foarte apreciată. Acest lucru nu se limitează la arena de afaceri, ci și la aranjamentele sociale. Din motive practice, cuplurile pot alege să nu trăiască împreună ("särbo") și, dacă o fac, ei pot vedea căsătoria ca fiind impractica și deloc necesară ("sambo"). Aceste forme acceptate în societatea suedeză asigură aceleași drepturi legale pentru cuplurile căsătorite sau nu.
Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate, vă rugăm să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.
Iar dacă v-a plăcut, citiți și