top of page

Romania - Norvegia. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti

Timp efectiv de citire: ~5 min

Cultural. Norvegia Aurora Borealis

În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.


În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.


Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre




Diferente interculturale dintre România și Norvegia

Una dintre țările care a început să atragă un mare din ce în ce mai mare de români este Norvegia. În ciuda diferențelor interculturale mari, românii riscă inadaptarea la climatul social norvegian pentru a se bucura de un trăi în țară cu cei mai fericiți locuitori de pe planetă.


Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.



Comunicare (Rațională vs Afectivă)


Mentalitatea românească


Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.

În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.



Mentalitatea norvegiană


Norvegienii tind să fie destul de orientați spre rațional. Cu toate acestea sunt prietenoşi și deschiși, și sunt pregătiţi să accepte oamenii repede. Este ușor să se stabilească o relație de lucru cu aceștia dacă se bazează pe sarcinile care trebuiesc efectuate.


Relațiile de muncă se bazează pe încredere reciprocă și pe experiențele pozitive. Cu toate acestea, este important să respectați promisiunile și să respectați termenele limită.

Norvegienii sunt dispuși să-și întâmpine vizitatorii și să pornească o conversație chiar și fără o introducere personală prealabilă. În timpul întâlnirii, vor ajunge la afaceri destul de repede, fără conversații sociale. Dacă o persoană locală servește ca și consilier sau reprezentant pentru a face introduceri, este important să fie selectată cu atenție - statutul acesteia contează foarte mult, comunitatea de afaceri fiind destul de mică.


Norvegienii sunt foarte egaliști. Oamenii sunt evaluați pe baza cunoștințelor, a energiei și a muncii lor, mai degrabă decât cine știu sau anii de serviciu. Ascensiunea pe scara corporativă se bazează de obicei pe merit.


Norvegienii muncesc să trăiască, nu invers. Echilibrul dintre viața profesională și viața de familie este extrem de important, cu dedicare pe segmentul de afaceri în timpul orelor de program, dar cu o concentrare egală asupra vieții familiale și sociale ulterior. Există o separare strictă între cele două.


În prezent, Norvegia se situează printre națiunile de top din lume pentru calitatea vieții și în 2007 a ocupat primul loc în indicele dezvoltării umane al Națiunilor Unite.



Cultural. Catedrala Norvegia Trondheim


Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)


Mentalitatea românească


Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.



Mentalitatea norvegiană


Norvegienii sunt pragmatici și egaliști, cu o mai mare aversiune față de risc față de unii dintre vecinii lor apropiați. Caracteristicile lor pot părea uneori contradictorii. Ei pot fi măsurați și precauți, dar și destul spontani și impulsivi în același timp. Aceștia acordă mai puţină atenție detaliilor în rezolvarea problemelor, preferând să ia o decizie și să continue cu punerea în aplicare.


În timp ce norvegienii sunt adesea considerați tradiționali și orientați spre valori familiale, au o rată ridicată a divorțului și o rată ridicată de concubinaj. Norvegienii sunt renumiți pentru încăpățânarea lor. În același timp totuși, sunt și destul de deschiși la schimbare. Spre exemplu, când vine vorba de tehnologie, sunt early adopters. Accesul la Internet este la unul dintre cele mai înalte nivele din lume.


Norvegienii sunt remarcați pentru economia lor și sunt cunoscuți ca oameni cu dispreț față de extravaganţă. Acum 100 de ani, Norvegia a fost una dintre cele mai sărace țări din lume. Asta a fost înainte că petrolul să fie descoperit pe teritoriul țării. Bogăția națiunii a crescut dramatic în ultimii 25 de ani. Norvegia se bucură acum de o mare prosperitate, având una dintre cele mai înalte standarde de trai din Europa. Asta pentru că a fost foarte atentă cu banii pe care îi aduce petrolul, așa cum arată și fondurile de pensii din Norvegia.


Norvegienii sunt acum cheltuitori mai entuziasmați, dar totuși au un dispreț reținut față de tot ceea ce este perceput că prea extravagant sau opulent. Acest lucru reflectă valorile stabilite în "Janteloven" - un concept scandinav despre umilinţă și auto-restrângere. Oamenii au fost crescuți pentru a crede că nu sunt mai buni decât ceilalți.



Diferente culturale Romania - Norvegia

Raționament (Simplu - Complex)


Mentalitatea românească


Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).



Mentalitatea norvegiană


Norvegienii sunt direcți în stilul de comunicare, stil care reflectă preferința lor de a menține lucrurile scurte și la obiect. Sunt pragmatici și eficienți. Prezentările, rapoartele și propunerile scrise trebuiesc reduse la elementele de bază pentru a avea efect. Argumentele trebuiesc prezentate într-o manieră directă, liniară, fără detalii irelevante. Detaliile contextuale pot fi apreciate, dar doar dacă sunt absolut necesare.


În timpul relațiilor de afaceri, este important să fiți cinstit și direcţi și să fiți dispuși să împărtășiți informații în mod regulat. Norvegienii sunt oameni care păstrează liniile de comunicare deschise și se consultă regulat cu asociații lor. Sunt scrupuloși în ceea ce privește analiza tuturor faptelor, favorabile sau nu. Atunci când rezolvați probleme este normal să ridicați telefonul și să sunați direct pentru a comunica. Norvegienii pun valoare pe onestitate și pe amabilitate.


Ei au gusturi simple și dispreț față de opulență. Preferința lor pentru simplitate este probabil rezultatul geografiei Norvegiei și a concentrării asupra aspectelor esențiale de supraviețuire ce le-a caracterizat dezvoltarea ca și popor multă vreme. Această preferință nu exclude totuși profunzimea gândirii sau a reflecției. Renumitul dramaturg norvegian Henrik Ibsen însuși a subliniat că "acasă, fiecare persoană este un filozof!", referindu-se la natura serioasă și introspectivă a norvegienilor în timpul iernilor întunecate.


 

Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate, vă rugăm să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.

Iar dacă v-a plăcut, citiți și

Romania - Elvetia. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti


Romania - Norvegia Pinterest

bottom of page