top of page

Romania - Danemarca. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti

Timp efectiv de citire: ~5 min

Cultural. Norvegia Aurora Borealis

În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.


În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.


Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre




Diferente interculturale dintre România și Norvegia

Una dintre țările care a început să atragă un mare din ce în ce mai mare de români este Danemarca. În Danemarca trăiesc aproximativ 29.300 de români conform Ambasadei României din Regatul Danemarcei. Mai mult decât atât, noua linie de metrou din Copenhaga se construiește cu polonezi și români, iar fermierii danezi nu ar putea produce suficient bacon, un produs faimos al ţării, fără ajutorul românilor. Danemarca este o țară deja în lipsă disperată de forţă de muncă, scrie Bloomberg. (Citește mai mult pe adevarul.ro)


Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.



Comunicare (Rațională vs Afectivă)


Mentalitatea românească


Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.

În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.



Mentalitatea daneză


Că majoritatea persoanelor din țările nordice, danezii tind să fie puternic orientați spre rațional. Ei trec rapid la afaceri, și nu fac „small talk”. Socializarea poate avea loc după ce întărește și se încheagă relația a de afaceri, dar acest fapt nu este o necesitate pentru o relație de muncă de succes. Negocierile de orice fel se încep de obicei rapid, însă nu se termină la fel de rapid. Așteaptă-te la discuții și la a privi problemele din mai multe puncte de vedere. Danezii sunt mari amatori de dezbateri și au o toleranță foarte mare la păreri personale puternice. Această însă nu înseamnă că discuțiile de orice fel se vor încheia fără un rezultat, dimpotrivă.


Deschiderea și onestitatea sunt componente importante în comunicare. Chiar și în cazul veștilor proaste, e bine să fii cinstit cu ei. Mai ales în acest caz, este bine ca veștile să fie aduse la cunoștință devreme, orice întârziere sau tendință de a ascunde adevărul va fi privită cu suspiciune, și asta pentru că va duce la tergiversarea muncii și va fi în detrimentul tuturor.


În orice fel de relație, păstrarea hygge – un sentiment de confort – este esențială. Cultură daneză este una a egalității, iar în ședințe toată lumea va avea oportunitatea să vorbească și să își spună părerea. Chiar și competitorii se pot cunoaște din școli de business, așa că este prudent să nu vorbești de rău pe nimeni că vizitator în domeniul de afaceri în Danemarca.

Este de sfătuit să te adaptezi repede la mediul și la regulile daneze. Încercarea de a ieși în evidență va fi întâmpinată cu rezistență din partea tuturor. De asemenea, încercările de a redefini regulile scrise și nescrise îți pot aduce cel mai mare detriment și vor implica pierderea instantă a credibilității.



Cultural. Copenhaga, capitala Danemarca


Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)


Mentalitatea românească


Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.



Mentalitatea daneză


Danezii sunt prudenți. Ei evită să ia decizii impulsive, mai ales când vine vorba de tranzacții financiare și apreciază calitatea mai mult decât profitul, deși se pricep la negocieri și nu se lasă prostiți de partenerii de business niciodată.


Riscul, în cazul danezilor, trebuie văzut printr-o prisma socială. Oamenii sunt încurajați să fie ambițioși, însă nu opulenți. Oportunitățile din are are de câștigat societatea sunt preferate celor în care are de câștigat individul. Mai mult chiar, ideea de bază este cea în care toți membrii echipei trebuie să se simt confortabil cu o decizie luată. Având în vedere aceste aspecte, riscurile de business din care pot avea de pierdut multe persoane și care sunt greu de calculat, sunt ferm respinse de către danezi. Riscurile sunt asumate doar după ce sunt prevăzute consecințe calculabile, după ce se discută în plen decizia și după ce toți membrii echipei sunt de acord.


Accentul pe deciziile de grup este mare. Succesul și ambiția sunt încurajate în mod particular dar nu sunt făcute publice aceste aspecte prin comportament sau declarativ. Este considerat un lucru de nedorit să vrei să ai cu mult mai mult decât vecinul sau colegul tău de muncă. Cei care au sume importante de bani se comportă modest și au mașini și case la un nivel mediu cel mult, chiar dacă își permit mult mai mult. Chiar și copiii învață de obicei la școli de stat, deoarece se consideră că dacă îți trimiți copilul la o școală privată, poți crea o ruptură între tine și ceilalți din jurul tău. Moștenirile sunt greu de însușit deoarece taxele pe acestea sunt enorme, tocmai pentru că banii să se poată întoarce înapoi în societate.



Diferente culturale Romania - Norvegia

Raționament (Simplu - Complex)


Mentalitatea românească


Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).



Mentalitatea daneză


Danezii apreciază comunicarea directă și care este ușor de înțeles, dar nu simplă. Ei pun accent pe eficiență dar și mai mult pe calitate. Se simt confortabil cu valorile egalitarismului, protejării mediului înconjurător și ale responsabilității sociale și apreciază dacă și cei cu care discută împărtășesc astfel de valori. Mai mult decât atât, în spiritul acestor valori vor lăsa la o parte preferințele pentru simplitate. Cei care lucrează cu danezi vor ști că întâlnirile cu aceștia sunt scurte și la obiect întotdeauna și că de obicei se termină cu un sumar și cu niște acțiuni ce trebuiesc întreprinse.


Având în vedere preferințele pentru simplitatea în comunicare, pot fi luați peste picior uneori de culturi ce preferă dezbaterile și gândirea circulară, iar acest fapt nu le convine danezilor, mai ales că sunt întotdeauna adepții unor soluții din care să câștige toată lumea.


Întâlnirile unde agenda nu este clară de la început vor fi privite cu agasare, așa că o listă cu ce se va discuta și întâmpla este absolut necesară.


 

Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate, vă rugăm să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.

Iar dacă v-a plăcut, citiți și

Romania - Suedia. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti
 

Romania - Norvegia Pinterest

bottom of page